website free tracking

Dodenherdenking 4 mei

Dodenherdenking 4 mei

4 mei is de dag dat wij de doden herdenken door de Tweede Wereldoorlog, vredesmissies zoals in Afghanistan, Libanon, Congo etcetera. En we denken ook aan de huidige oorlogen. Tegenwoordig staan wij zeker stil bij alle geweld en oorlogen in de hele wereld.

De officiële tekst is:
‘Tijdens de Nationale Herdenking herdenkt Nederland allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.’
OM 20.00/8.00 UUR IS HET ‘S AVONDS 2 MINUTEN STIL. NIET PRATEN, NIETS DOEN. HET IS RESPECTVOL ALS JIJ HET OOK DOET.

’s Avonds zijn er veel interessante en spannende films op de televisie. Je kunt ze ook streamen, ga even zoeken daar voor.
Bijvoorbeeld:
Films: The Boy In The Striped Pyjamas & Schindler’s List
SBS 6 en Veronica zenden allebei een film over de Tweede Wereldoorlog uit. Op SBS 6 is dat The Boy In The Striped Pyjamas, waarin Bruno, het zoontje van een SS-officier, bevriend raakt met de joodse Shmuel, die in een concentratiekamp zit. Veronica kiest voor Schindler’s List, een film over de Tsjechische Oskar Schindler, die in de oorlog ruim duizend joden weet te redden door ze in zijn fabriek te laten werken. Beide films beginnen om 20.30 uur.

The Final Days of Anne Frank
Ook National Geographic staat stil bij 4 mei. Om 20.02 uur zendt de zender The Final Days Of Anne Frank uit, een documentaire over het leven van Anne Frank na haar arrestatie. De makers maken gebruik van foto’s en ooggetuigenverslagen van overlevenden van de kampen Auschwitz, Sobibor en Bergen-Belsen. De voice-over bij deze bijzondere film is ingesproken door Jeroen Krabbé.

Documentaire over vrouwenkamp Ravensbrück
Ravensbrück is een van de minder bekende concentratiekampen van de nazi’s. Het wordt een vrouwenkamp genoemd, omdat er voornamelijk vrouwen gevangen werden gehouden (ruim 120.000 tegen zo’n 20.000 mannen). De gevangenen kwamen uit tientallen landen. Het ging vooral om verzetsstrijders en politieke gevangenen, maar ook om onder anderen Jehova’s en zogeheten asocialen. Tussen de 800 en 1000 van hen waren Nederlandse vrouwen.
4 mei om 20:55 op NPO2.

Heel veel films zijn ook te zien via deze link:

https://www.streamwijzer.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu